Kerstmarkt Valkenburg | tips van een local

Geschreven door Kim

Kerstmarkt Valkenburg staat weer voor de deur. Ook al is het pas november, Valkenburg is kerstklaar. Geen straat is onverlicht, geen terras onverwarmd; Kerstmarkt Valkenburg is niet voor niets uitgeroepen tot beste kerststad van Europa. Met deze tips haal je het maximale uit je bezoek! 

Kerstmarkt Valkenburg | drie tips om meer uit je bezoek te halen

Kerstmarkt Valkenburg bezoeken doe je niet alleen. Ieder jaar reizen ongeveer 300.000 bezoekers af naar het pittoreske plaatsje in Zuid-Limburg. Dat maakt het gezellig, maar soms ook een beetje druk. Met deze tips omzeil je de ergste drukte zodat je het maximale uit je kerstbezoek haalt. 

Koop je toegangsbewijs online

Je doet er goed aan om alvast online je toegangsbewijs te kopen. Zo hoef je niet in de lange wachtrij voor de kassa te staan, maar kun je door naar de ingang van de kerstmarkt. Nieuw dit jaar zijn de combitickets die je toegang geven tot zowel de kerstmarkt in de Gemeentegrot als die in de Fluwelengrot (voor 13 EUR) of tot de 2 kerstmarkten én Kerstminiaturen in MergelRijk (voor 19,50 EUR). De Combitickets zijn goedkoper dan losse toegangsbewijzen (die 7 EUR kosten). Kijk vooraf wel even goed naar de openingstijden want daar kunnen verschillen in zitten. Tickets koop je op de site van Kerststad Valkenburg

Kom op een woensdag

Als je in de luxe bent om niet in het weekend vrij te nemen, dan is het de moeite waarde om de woensdag te bestempelen tot woensdag- kerstmarkt dag. Op doordeweekse dagen is het namelijk stukken rustiger in de kerstgrotten en kun je op je gemak struinen langs de kraampjes. En snoepen van alle lekkers. Waarom dan de woensdag? Op een woensdag is het extra leuk, want dat is er ‘s avonds een kerstparade die door de straten trekt. Een beetje Disneyland in Limburg. In een klein half uurtje bewonder je een mooie lichtstoet. Kom je met de kids? Dan is woensdag sowieso de beste dag, want op die dag is de kerststad ook nog eens omgedoopt tot Kinderkerststad met verschillende leuke activiteiten voor de kleintjes.

Liefde gaat door de maag

Wil je je bezoek aan de kerstmarkt he-le-maal afmaken, combineer het dan met een Route d’ Amuse. Een wandeling die je niet alleen langs de mooiste plekjes van Valkenburg leidt maar je ook laat smullen van het Limburgse bourgondische leven. De wandeling heeft 5 smakelijke tussenstops waar je heerlijk neerploft voor een amuse van de dag. Er zijn 3 verschillende routes, variërend van 5 tot 6 km. Trek zeker vier uurtjes uit voor dit smulfestijn en vertrek in de vroege middag als je diezelfde dag de kerstgrot ook wilt bezoeken. De kaartjes voor route d’amuse bestel je online of op de dag zelf bij een van de deelnemende zaken. 

Zoek je een plekje om te overnachten? Dan ben je bij Boven de ijsjes aan het juiste adres. Op 2 minuten lopen van de kerstgrotten ligt ons compleet uitgeruste luxe vakantieappartement voor 4 personen. Zo sta jij als een van de eersten voor de deur en zit je middenin de kerstsfeer. Gezelligheid gegarandeerd! 

Boek weekendje Valkenburg